Zo kies je de beste plek voor een transformatorhuisje

De komende jaren zijn er zo’n 50.000 nieuwe transformatorstations nodig in Nederland. Wat zijn de beste locaties om die te plaatsen? Het Kadaster voerde op verzoek van de VNG een verkennend onderzoek uit naar locaties op basis van ruimtelijke data. De onderzoekers komen tot twee conclusies en bieden een interactieve kaart aan.

Nederland heeft het wettelijke doel om uiterlijk in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dat betekent dat veel geëlektrificeerd wordt en dat heeft grote impact op het elektriciteitsnetwerk. Daarom zijn 50.000 nieuwe transformatorstations nodig. 

Alleen, hoe moet een gemeente dat ruimtelijk inpassen? Volgens de onderzoekers van het initiatief Verbetering van de Informatievoorziening Voor de Energietransitie (VIVET) zijn dit de belangrijkste conclusies

  • Gebruik een stappenplan 
    Bij het plaatsen van een nieuw transformatorstation zijn gemeenten en netbeheerders betrokken. Zij stellen mogelijk allebei andere eisen aan de plaats waar het nieuwe station komt. Daarom is pas veel overleg nodig en een stappenplan kan daarbij helpen. 
  • Gebruik ruimtelijke data 
    Gemeenten en netbeheerders moeten op eigen kaart aangeven welke plekken voldoen aan hun wensen en eisen. Het gaat onder meer om het eigenaarschap van de grond, de afstand tot woningen of de aanwezigheid van groen. Door die kaarten op elkaar te leggen, is direct duidelijk waar de overlap is.

De onderzoekers maken op basis van de eisen van gemeenten op verzoek een interactieve kaart met plekken die mogelijk geschikt zijn voor transformatorstations. Gemeenten kunnen op zo’n kaart aanvinken met welke eisen ze rekening willen houden. 

In het rapport geven de onderzoekers ook een voorbeeld. Zo wordt in twee buurten in Zwolle gekeken naar de beste plekken voor een transformatorhuisje.  

Daarbij maakten de onderzoekers gebruik van de Basisregistratie Kadaster (BRK), De Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG), de Basisregistratie Topografie (BRT) en de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT). 

Naast de ruimtelijke data interviewden de onderzoekers twee netbeheerders en drie gemeenten. 

Bron: Stadszaken, 5 augustus 2024