Vertraging uitrol warmtenetten

Minister Hermans (Klimaat en Groene Groei, VVD) voelt niet voor een maatwerkaanpak om de realisatie van warmtenetten in de grote steden in de Randstad vlot te trekken.

Het adviesbureau Berenschot schreef een rapport over het verschil in maatschappelijke- en eindgebruikerskosten van de aanleg van warmtenetten en het ophangen van volelektrische warmtepompen.

De conclusie hierin is dat de aanleg van warmtenetten voor de maatschappij als geheel uiteindelijk de goedkoopste optie is. Helaas geldt dat niet voor de eindgebruikers. Want de kosten voor de aanleg van een warmtenet zijn voor een belangrijk deel niet gesocialiseerd en worden gedragen door de huishoudens die erop aansluiten. En die zijn met een warmtenet vaak duurder uit dan met de keuze voor woningisolatie en een warmtepomp.

Oneerlijk speelveld

Bewoners zijn daardoor huiverig om op warmtenetten aangesloten te worden. Ook hebben ze moeite met grote verschillen in warmtekosten tussen wijken, en zien kosten liever gedragen door het collectief. Een keuze voor een warmtepomp brengt voor de maatschappij als geheel hogere kosten met zich mee. All electric warmtepompen leggen fors beslag op het elektriciteitsnet dat mede daarvoor verzwaard moet worden.

De hogere kosten voor eindgebruikers is een van de redenen waarom het maar niet wil vlotten met de aanleg van warmtenetten in Nederland. Het gevolg is dat het grootste deel van de lopende warmteprojecten stilligt.

Tempo maken

De minister erkent dat er iets moet gebeuren aan de wijze waarop de kosten voor het energiesysteem verdeeld worden bij aanleg van warmtenetten en andere warmteoplossingen. “Op dit moment is het primair van belang dat de aanleg van warmtenetten versneld wordt ten opzichte van het huidige tempo.

Het GPKL ziet ook dat de uitrol van warmtenetten temporiseert. We wijten dit niet alleen aan de hoge kosten voor de eindgebruiker, maar ook het ruimtebeslag dat een warmtenet legt op de ondergrondse openbare ruimte. Daarnaast verzwaren de netbeheerders in een versneld tempo het elektriciteitsnet alsof er geen warmtenetten worden aangelegd.