Een nieuwe leverancier van PE-mantelbuizen maakt een debuut op de markt. Tubefinder introduceert een fossielvrije mantelbuis en een online hulpmiddel om infrabedrijven te helpen bij het kiezen van duurzame mantelbuizen die geschikt zijn voor hun project.
Veel van de mantelbuizen die in Nederland de grond in gaan worden geproduceerd met aardolie. Het is de standaard, maar de vraag is of het niet beter kan. “De markt kiest voor oud en vertrouwd, en daarmee voor fossiel”, zegt Gerben Borger, medeoprichter van het nieuwe bedrijf. “Dat is niet meer van deze tijd. Als sector moeten we duurzame keuzes durven te maken. Elke stap is er een.”
Borger is tevens directeur van PION Kunststoffen, een leverancier die in de infra actief is met trekputten, deelbare buizen en kunststof kabelgoten. Het bedrijf stapte samen met Van Voskuilen Group in een joint venture genaamd Tubefinder. Onder deze naam willen de partners de markt voor PE-mantelbuizen verduurzamen. Als eerste stap lanceert Tubefinder een fossielvrije mantelbuis. ‘Circulartube’ is de eerste mantelbuis ter wereld met een KIWAGREEN-certificering. Producten met een dergelijke certificering zijn uitgebreid getest en beoordeeld op kwaliteit.
De mantelbuis werd vorige maand in de praktijk gebruikt door Van Voskuilen Groep. Het bedrijf paste tien kilometer aan Circulartube toe voor de aanleg van een zonnepark in Barneveld. Zo bespaarde het team naar eigen zeggen 62.000 kilogram CO2. Om dat in perspectief te zetten: de gemiddelde Nederlander stootte over heel 2021 8.000 kilogram CO2 uit, schreef het KNMI eind vorig jaar in een online update.
Keuzehulp
Naast de fossielvrije mantelbuis lanceert Tubefinder een ‘navigator’. Dit is een online hulpmiddel dat advies geeft over de soorten mantelbuizen die infrabedrijven het beste kunnen gebruiken voor hun specifieke toepassing. Om te beginnen stelt het programma een aantal vragen over de toepassing, zoals de manier waarop de mantelbuis geïnstalleerd gaat worden. Vervolgens geeft het programma een overzicht van de soorten mantelbuizen die geschikt zijn voor de toepassing. Je kan de navigator zelf uitproberen op de website van Tubefinder.
“Gebruikers hebben keuze uit vier verschillende PE-mantelbuiskwaliteiten”, legt Borger uit. “Op basis van kennis, kunde en kengetallen maken we verschillen duidelijk en wijzen we naar de beste oplossing voor een specifieke toepassing. Bijvoorbeeld een HDPE-beschermbuis voor een open sleuf-aanleg, of allerlei PE-mantelbuiskwaliteiten voor gestuurde boringen, waaronder Circulartube en PE-100. We maken dus alleen het keuzeproces inzichtelijk. Het kijken, vergelijken en kiezen heeft de gebruiker zelf in de hand.”
De navigator is volop in ontwikkeling. De oprichters kiezen er bewust voor om met een basisversie de markt op te gaan. In de komende tijd focust Tubefinder op doorontwikkeling. “We willen leren van de branche. Input vanuit de markt is essentieel”, zegt Borger. Hij geeft mee dat iedereen die wil meedenken over de navigator zich kan aanmelden via de website van het bedrijf.
Bron: Infrasite.nl, 1 mei 2023
Iets voor gemeenten om dit op te nemen in de vergunningverlening!