Voor de huisaansluitingen in de KLIC was gold sinds de invoering van de WION een uitzondering. Bij de invoering van de WIBON kwam hierin een wijziging. Artikel 41a lid 1 van de WIBON beschrijft de uitzonderingsregel voor huisaansluitleidingen om bij “renovatie en onderhoud” de ligging digitaal te registreren en te ontsluiten. Dit geldt alleen voor de leidingen in de openbare ruimte tot aan de erfgrens.
Voor rioolleidingen, die op particulierterrein liggen, geldt dat deze in eigendom zijn van perceeleigenaar en niet van de gemeente. Eind vorig jaar was een discussie met de toezichthouder RDI (Rijksinspectie Digitale Infrastructuur) dat gemeenten ook de rioolleidingen op particuliere grond moeten registreren. Hiervan zijn gemeenten geen eigenaar en samen met Stichting Rioned zijn gesprekken gevoerd met RDI. De RDI volgt nu de conclusie van het juridische onderzoek door FLO Legal in opdracht van Stichting RIONED dat in vrijwel alle gevallen de perceeleigenaar eigenaar is van de aansluitleiding op het riool voor het deel op eigen terrein. In dat geval ligt er niet een verplichting op de gemeente om de liggingsgegevens van deze aansluitleiding in het kader van de WIBON te verstrekken.
De toezichthouder maakt nu onderscheidt in de rioolaansluitingen voor het gedeelte in particulier grond en in openbare grond. Kortom, gemeenten horen bij nieuwaanleg, renovatie, onderhoud en vervanging de ligging van perceelaansluitleidingen in openbaar gebied digitaal vast te leggen en naar KLIC te ontsluiten.