In de bebouwde omgeving is het vaak een uitdaging om de balans te vinden tussen een groene, grijze en blauwe infrastructuur. Een goede infrastructuur is belangrijk voor een functionerende en welvarende samenleving. Terwijl ondergrondse kabels en leidingen onmisbaar zijn voor een moderne infrastructuur, speelt ook de groene infrastructuur een belangrijke rol. Het is daarom van belang om een samenhangende aanpak te vinden die zowel de verbetering van de ondergrondse infrastructuur als het behoud van bomen ondersteunt. Onderstaand artikel bevat goede illustraties voor een combinatie van de twee.
Boomwortels en ondergrondse infrastructuur
Boomwortels kunnen een groot probleem vormen voor kabels en leidingen. Ze kunnen een enorme druk uitoefenen op kabels en leidingen door zich eromheen te klemmen of er zelfs in te groeien. Dit leidt tot beschadigingen, storingen en dure reparaties. Om dat te voorkomen, is het van belang om maatregelen te nemen die zowel de infrastructuur als de boom beschermen en reparatiekosten en onderhoud besparen.
Wortelgeleiding en wortelwering
Om kabels en leidingen te beschermen tegen de kracht van boomwortels, bieden wortelwering en wortelgeleiding een uitkomst. Wortelwering houdt in dat boomwortels worden geblokkeerd door een barrière, waardoor ze niet verder kunnen groeien in een bepaalde richting. Deze barrière noemen we ook wel een ‘wortelweringswand’. Zodra de wortels op de wand stuiten, zullen deze langs de weringswand blijven groeien op dezelfde hoogte.
Wortelgeleiding betekent letterlijk dat de wortels in een bepaalde richting worden geleid. Net als bij wortelwering, stuiten de wortels bij wortelgeleiding op een barrière – in dit geval een wortelgeleidingspaneel. De Tree Root Guiding (TRG)-geleidingspanelen zijn voorzien van geleidingsribben die haaks op het paneel zijn geplaatst. Deze ribben zorgen ervoor dat de wortels naar beneden worden geleid zodra ze tegen het paneel stuiten. Wanneer de wortels eenmaal aan de onderkant van het paneel zijn beland, groeien ze in een horizontale richting weer verder. Wortelgeleiding kan binnen 2 meter van de boomstam worden toegepast en behoudt tegelijkertijd de stabiliteit van de boom. Wortelwering daarentegen kan pas worden ingezet vanaf 2 meter van de boom.
Geen wortelkap nodig
Wortelwering en wortelgeleiding houden boomwortels gecontroleerd weg van ondergrondse infrastructuur én zorgen ervoor dat er geen wortelopdruk in de bestrating ontstaat. Daarnaast is het met het toepassen van deze methoden eenvoudiger om toegang te krijgen tot kabels en leidingen zónder telkens wortels te hoeven verwijderen. Dit maakt ondergrondse reparaties en onderhoud sneller en eenvoudiger, waardoor tijd en kosten worden bespaard. Het is een win-win situatie: gezonde bomen blijven behouden en de infrastructuur blijft intact.
Kabels en leidingen integreren in een groeiplaats
In de stedelijke omgeving wordt iedere vierkante meter, zowel boven- als ondergronds, intensief benut. Wanneer er bomen in de verharding worden geplant, is een goede groeiplaatsinrichting noodzakelijk om de boom ondergrondse groeiruimte te geven. Ruimte die niet vanzelfsprekend is in de stedelijke omgeving. Het TreeParker-systeem van TreeBuilders maakt het mogelijk om bomen te planten tussen beton, bestrating en bebouwing, terwijl de ondergrondse infrastructuur naadloos geïntegreerd wordt. Eén TreeParker-unit bestaat uit twee frames, een deksel en vier palen. De modulaire units zijn in hoogte aanpasbaar en tussen de palen zit veel ruimte, waardoor het systeem om de bestaande ondergrondse infrastructuur heen kan worden gebouwd. Daarnaast kan het systeem aan een regenwaterinlaat worden gekoppeld, waardoor regenwater wordt opgevangen en gebufferd. Hierdoor wordt de druk op het riool vermindert en wateroverlast geminimaliseerd.
Groene, grijze & blauwe infrastructuur
Het beschermen van kabels en leidingen zonder de gezondheid van bomen in gevaar te brengen is een steeds grotere prioriteit. Met innovatieve oplossingen zoals TRG, RootBlock en RootControl van GreenMax en het TreeParker-systeem van TreeBuilders, is het mogelijk om deze balans te bereiken. Deze technologieën verminderen niet alleen de onderhoudskosten en schade aan infrastructuur, maar dragen ook bij aan een toekomstbestendige en klimaatadaptieve leefomgeving. Zo wordt het mogelijk om groene, grijze en blauwe infrastructuren naadloos te combineren zónder concessies te hoeven doen.
Bron: GreenMax Group