In deze gemeente is supersnel internet goedkoper dan in de rest van Nederland

Het hele glasvezelnetwerk in handen van de bekende grote telecombedrijven? Nee. Een paar kleine kabelbedrijven blijven ’moedig weerstand bieden’ aan de overweldigers, net als het Gallische dorpje in Asterix en Obelix. Zoals in Harderwijk. Daar is internet via glasvezel voor de inwoners ook nog eens een stuk goedkoper.

Via glasvezel kunnen razendsnel enorme hoeveelheden data worden verstuurd. Ideaal voor een internetverbinding. Inmiddels is dat op steeds meer plaatsen in het land beschikbaar. Eind juni van dit jaar lag er een glasvezelkabel in de straat bij 6,6 miljoen huishoudens. Het wordt ook steeds vaker aangelegd in de grote steden.

De strijd op de glasvezelmarkt is hevig. KPN probeert na een trage start zo snel mogelijk een groot netwerk uit te rollen over het land. Glasvezelconcurrenten Delta Fiber en Open Dutch Fiber (ODF) doen dat ook. Op steeds meer plekken liggen er zelfs twee glasvezelkabels in dezelfde straat. Volgens vakblad Telecompaper gaat het nu al om 65.000 huishoudens en volgens schattingen kan dat oplopen tot bijna een half miljoen. Ceo Marco Visser van Delta Fiber noemde dat eerder dit jaar al ’economisch onverstandig’ en ’maatschappelijk onverantwoord’.

Amsterdam

KPN legde tot nu toe zijn glasvezel vooral in kleinere en middelgrote kernen aan, maar zet de komende jaren fors in op grotere steden als Amsterdam. Het telecombedrijf wil zijn verouderde kopernetwerk vervangen. Maar de stad heeft ook afspraken gemaakt met ODF en dus liggen er daar straks twee kabels in de straten. Verder ligt Ziggo in Amsterdam met hun coax-kabel en daardoor is er straks keuze uit drie aanbieders. Er zijn ook nog eens prijsverschillen tussen de verschillende netwerken. Om lijnen rendabel te krijgen, moet 30 tot 40% van de huishoudens een abonnement hebben.

In Harderwijk gaat het anders. „In 1995 had elke gemeente een eigen kabelbedrijf”, zegt directeur Edo Kweldam van CAI Harderwijk. „Die zijn op de meeste plekken verkocht omdat dit snel geld opleverde. In Harderwijk dachten we dat de bewoners daar niet beter van zouden worden.” CAI Harderwijk heeft z’n eigen glasvezel uitgerold. Iedere inwoner van de gemeente wordt aangesloten op het supersnelle internet, ook in de buitengebieden. „Op de lange termijn blijkt dat de beste oplossing. Hier is glasvezel een nutsvoorziening net als stroom en water. De opbrengsten worden alleen maar lager als er meer netwerken liggen. Het is gewoon kapitaalvernietiging en dat in een tijd waarin we allemaal duurzamer moeten zijn.”

Gedekt

In theorie kunnen andere bedrijven ook glasvezel leggen in Harderwijk. Maar dan doen ze niet. „Ons netwerk kan door alle aanbieders worden gebruikt”, aldus Kweldam. „Het aanleggen van glasvezel is voor ons iets duurder dan voor de grote telecombedrijven maar doordat bijna iedereen er hier gebruik van maakt worden ook de kosten door bijna alle aansluitingen gedekt.” Daardoor is een internetabonnement in Harderwijk tot wel tientallen euro’s per maand goedkoper op de hoogste snelheden. Dat geldt overigens niet voor het aanbod van de grote telecombedrijven want die rekenen overal in Nederland dezelfde prijs. „Concurrentie op infrastructuur leidt alleen maar tot hogere tarieven voor de consument”, concludeert Kweldam. De investering in de dubbel aangelegde glasvezelkabels, die niet renderen, moet immers ook worden terugverdiend.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft nog nooit publiekelijk bekendgemaakt hoe het kijkt naar de aanleg van dubbele netwerken. De toezichthouder stipt aan dat de concurrentie op infrastructuur er in Nederland wel voor heeft gezorgd dat de uitrol van glasvezel een flinke impuls heeft gekregen. De ACM ziet ook in dat ’betaalbare, hoogwaardige verbindingen voor iedereen van groot maatschappelijk belang zijn’. „Dat belang kan in de knel komen”, waarschuwde hoofdeconoom Paul de Bijl eerder dit jaar in een analyse van de markt.

Hij voorziet verdere consolidatie van de markt, oftewel overnames. „Vanwege schaaleffecten en vooruitzichten op hogere marges willen spelers mogelijk samengaan, zoals we eerder zagen in mobiele telecom.” De ACM noemt de markt voor snel internet op dit moment ’voldoende concurrerend’. „Het is op dit moment niet nodig om de concurrentie te stimuleren met regulering van netwerktoegang. Dat is geen garantie voor de toekomst. Waakzaamheid, ook op consolidatie, blijft geboden”, aldus De Bijl. CAI Harderwijk belooft in ieder geval dapper weerstand te blijven bieden.

Bron: Telegraaf, 18 oktober 2023