In 2024 zijn in Nederland bijna 50.000 graafschades geregistreerd, wat neerkomt op een gemiddelde van 137 schades per dag. Dit is een stijging ten opzichte van 2023, toen het aantal schades 48.997 bedroeg. Binnen deze stijging is wel een daling te zien van het aantal schades aan gas-, en elektranetten en een toename van het aantal schades aan datakabels.
Hoewel het absolute aantal schades is toegenomen, is het relatieve schadecijfer (schade per aantal graafbewegingen) stabiel gebleven, namelijk 1 op 18. De belangrijkste oorzaak van graafschades (60%) is het niet of niet goed lokaliseren van de ondergrondse infrastructuur voordat de graafwerkzaamheden beginnen. Dit ziet de RDI ook terug in de inspecties.
Opvallend is dat de kosten met bijna met een kwart zijn gestegen tot 57,6 miljoen euro. Jaren lang was dit stabiel totdat 2023 en de stijging zet door.
Opdrachtgevers, zoals gemeenten, zijn een belangrijke partner om te komen tot goed lokaliseren. Zij kunnen een belangrijke bijdrage leveren door een risico-inventarisatie goed uit te voeren. Hierdoor neemt de voorspelbaarheid van de ondergrond toe. Door in de ontwerpfase de ondergrondse omstandigheden van een graafklus in kaart te brengen, krijg je inzicht in de haalbaarheid van de opdracht.
Ben je benieuwd naar de cijfers, ook die van jouw gemeente? Kijk in de infographic en/of op site van RDI.