Aangemaakte reacties
-
AuteurBerichten
-
Berry KokModerator
Beste Patrick,
Je hebt drie situaties beschreven waarin er kabels worden gelegd in openbare grond. In alle situaties legt een niet netbeheerder de kabel aan en is hiervan eigenaar. De laatste twee situaties is in het maatschappelijk belang, dat maakt het meer acceptabel voor gemeenten om dit toe te staan. Juridisch gezien zijn de situaties hetzelfde, een particulier legt een kabel aan beheert deze. Dit is niet nieuw en waarschijnlijk liggen er in Sittard-Geleen meerdere particuliere kabels in jullie grond, vaak zijn dit datakabels.Dat een gemeente dit moet reguleren is evident en het liefst gewoon met het huidige vergunningenstelsel. Wat momenteel belemmert is dat een particulier niet hun kabel kan registreren bij het kadaster waardoor deze niet op de KLIC komt. In de herziening van de WIBON, die nu loopt, komt hiervoor een mogelijkheid. In de factsheet particuliere netwerken staan een aantal mogelijkheden om de kabel te registreren, geef dit aan in je vergunning.
Jullie willen onderscheid maken in wat wel en niet toe te staan, dit kan alleen als je hiervoor beleid maakt met een afwegingskader. Dit maakt het transparant naar je bedrijven en burgers. Het zal steeds vaker voorkomen dat men stroom deelt in de buurten in combinatie met buurtbatterijen.
Het is waardevol dat gemeenten op het forum reageren met goede voorbeelden.
Berry Kok
4 oktober 2021 om 08:16 In reactie op: Hoe om te gaan met particulier kabels in gemeentelijke grond t.b.v. laadpalen #1969Berry KokModeratorIn de platformvergadering van 27 september werd dit ook besproken. Ik begreep dat sommige gemeenten een rubbertegel met uitsparing gebruikt voor de kabel. Deze is dan altijd zichtbaar.
De gemeente Almere heeft een idee om het via het vergunningensysteem op te nemen in een beheer polygoon van de gemeente. Kosten worden dan ook via de gemeente belasting naar alle redelijkheid geĆÆnd.
Het Agentschap Telecom is zeer geĆÆnteresseerd in hoe gemeenten hiermee om gaan. -
AuteurBerichten