De zomer in 1 minuut en nieuwe veelgestelde vragen

De vakanties zitten er alweer op, terwijl de cohorten die niet aan schoolvakanties zijn gebonden vaak weer uitvliegen. Hierom in dit artikel een paar ‘must-reads’. Ook zullen we de komende weken geüpdatete veelgestelde vragen onder de aandacht brengen.

Veelgestelde vragen

In de zomer zijn een aantal veelgestelde vragen over de ondergrond bijgewerkt. We proberen dit vaker te doen, omdat steeds meer mensen hun informatie vaak enkel via Google of Chat gpt/AI vinden. Door het zo te formuleren, maken meer mensen kans om een goed antwoord te vinden. En dat is in ieders belang! Je vindt hier bijvoorbeeld een veelgestelde vraag over ‘slechte bodem en herstraattarieven‘.

Model verordening telecom

Een model verordening telecom is gepubliceerd, waarin een aantal formuleringen staan die de scheiding tussen Omgevingswetstelsel en niet-omgevingswet moeten vergemakkelijken. Let op: het model is pas relevant als jouw gemeente voornemens is om bijvoorbeeld de Algemene Verordening Ondergrondse Infrastructuur (AVOI) te vertalen in het Omgevingsplan als ‘werkende regels’.

Afsprakenkader rond verschil van inzicht trafohuisjes

Eerder schreven we al over de signalen die nog altijd binnenkomen over het verschil in inzicht over rechten rond de rechten van trafohuisjes. Sinds april is hierover een landelijk traject gestart met de netbeheerders Liander, Enexis en Stedin. Dit betekent niet dat daaruit direct een oplossing komt, dus we vragen jullie zelf in gesprek te blijven met de netbeheerder. Tegelijk vragen we om zowel ideeën, oplossingen als problemen te blijven delen. Dit kan via info@gpkl.nl . Voor gemeenten waarbij het gesprek echt vastloopt en er bijvoorbeeld stillegging, procedures en/of vertraging dreigt, is een afsprakenkader gemaakt. Dit kun je hier vinden. Vanaf september zullen we, met een delegatie van leden, werken aan lange-termijn-afspraken.

Afstanden tussen nieuwe warmteleidingen en bestaande drinkwaterleidingen

Twee branche-organisaties, Vewin (drinkwaterbedrijven) en EnergieNL (Opslag en warmte) hebben een afspraak gemaakt over afstand houden tussen drinkwaterleidingen en warmteleidingen. We schreven hier over de totstandkoming van deze afspraak en de nuance hierbij. De afspraak is genuanceerd, maar wordt ook wel gepresenteerd als ‘1.50 meter’ en dat is te kort door de bocht. Vanuit onze bijdrage aan de NEN7171 -de ordening van ondergrondse netten- ondersteunen wij de onderzoeksrapporten die onder deze afspraak liggen van harte.

Wachtlijsten accepteren met het argument netcongestie of doorvragen?

Voor de zomer kwam onderzoek in opdracht van het Ministerie van EZK (nu: KKG en EZ) uit. De maatschappelijke prijs van langer wachten op stroomaansluitingen, versus af en toe netcongestie (en dus geen beschikbare stroom) zijn daarin naast elkaar gezet. De huidige wachtlijsten zijn een keuze, hoewel er wel pragmatische redenen zijn waardoor er nu waarschijnlijk alsnog wachtlijsten bestaan. Doordat die keuze niet wordt benoemd, wordt er ook niet gewerkt aan die échte redenen om wachtlijsten weg te werken en maatschappelijk geld dus niet op de meest efficiënte manier ingezet.

Verticaal

Het VKLS van de gemeente Leiden is nu echt werkend en de grond in. De uitgebreide monitoring door de TU Eindhoven en de netbeheerders en gemeente zelf, moet ervoor zorgen dat duidelijk wordt welke aspecten van dit systeem ingezet kunnen worden en wanneer wel of niet, en welke aanpassingen vragen. GPKL ondersteunt dit initiatief.

Oproep: werk mee aan de herstraattarieven