Op 18 november stond in het AD een artikel over “kabelcowboys” die in de ondergrond vrij spel hebben. Goed nieuws komt vaak niet in de krant, maar dit aspect van ons werk, dat toch al jaren zichtbaar is, heeft ook niet eerder zoveel media-aandacht gekregen als nu.
Claim op de ondergrond
De ondiepe ondergrond, tot drie meter, is de plek waar zo ongeveer alle transities op dit moment mee te maken hebben. Drinkwater, energie, glasvezel, riolering, boomwortels, ondergrondse containers en met respect voor bodemleven en grondwaterstromen. Zonder dit alles is er geen gezonde openbare ruimte, geen woningbouw, geen bedrijvigheid; kortom een niet functionerende maatschappij. De ondergrond is ook een makkelijke plek om maar even niet over te hebben, want je ziet het immers toch niet en dan is samenwerken niet vanzelfsprekend. Het is de plek die iedereen claimt en haar of zijn eigen recht op wil vestigen.
Situatie
Voor de aanleg van kabels en leidingen is in veel gemeenten een vergunning verplicht. In deze vergunning is vaak een tekening opgenomen waarin de ligging van het netwerk is bepaald. Wat te vaak voorkomt is dat de uiteindelijk ligging vaak afwijkt van het in de vergunning opgenomen tracé.
Gevolgen
De aanleg van een netwerk op een vergunde locatie blijkt niet mogelijk door onverwachte kabels, leidingen (of andere objecten) op het verleende tracé. Onder het motto ‘kan het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan’ wordt het netwerk dan gelegd op een andere plek. Met verdere ‘verromeling ‘ van de ondergrond ten gevolg.
De aldus ontstane spaghetti leidt dan onder andere weer tot uitloop van projecten en het risico op graafschades.
Toezicht en handhaving
Een instrument dat gemeenten in handen hebben is toezicht en handhaving. We willen onze leden een goed instrument bieden en starten hiervoor een project. Op de algemene ledenvergadering van 5 december a.s. geven we een aftrap. Jullie kennis hebben we nodig, dus geef aan als je iets wilt zeggen, vragen of een idee wilt delen via info@gpkl.nl .