De gemeente als bronhouder van data van kabels en leidingen
Bij het mechanisch roeren van de grond is een KLIC-melding in bijna alle gevallen verplicht. Bij een melding worden de gegevens van alle bekende netbeheerders op die locatie gebundeld aangeleverd aan de aanvrager. De netbeheerder is eigenlijk altijd de bronhouder van deze data. Welke keuzes heb je als (gemeentelijke) bronhouder van data voor KLIC?
- Er zijn circa 1050 bronhouders van data in het KLIC-systeem.
- Gemeenten zijn bronhouders van altijd de riolering en vaak ook de openbare verlichting. Per gemeente verschillend horen daar nog andere circuits aan kabels en leidingen bij.
- Weesleidingen zijn ook de verantwoordelijkheid van de gemeente. Dit is iets anders dan eigenaarschap. Je leest er hier meer over. Een weesleiding is een onbekend net dat wordt aangetroffen tijdens de uitvoering van de graafwerkzaamheden en dat aan het Kadaster is gemeld door middel van de ‘melding afwijkende situatie’. Ook de locatie van bekende weesleidingen wordt door de gemeente als bronhouder van data geleverd.
Vrije keuze gegevens centraal of decentraal
Sinds 2019 is de mogelijkheid om de gegevens in de centrale database van het Kadaster neer te zetten. Je krijgt nog wel een seintje naar de bronhouder en weet dus wie wanneer een aanvraag heeft gedaan. De oorsprong van de centrale database is de WIBON en de EU-richtlijn INSPIRE, die stelt dat deze gegevens binnen 24 uur na aanvraag geleverd worden. Veel bronhouders, waaronder het grootste deel van de gemeente, slaat sindsdien de KLIC-bestanden centraal op.
Is centraal net zo snel als decentraal?
Ja, de gegevens staan centraal, maar het doorvoeren van een revisie is net zo snel wanneer de data decentraal zouden staan. In beide gevallen is een volledige upload van het bestand nodig.
Is centraal opslaan goedkoper dan decentraal?
Dat ligt aan het contract dat je als databronhouder hebt met de softwareprovider. Meestal bieden deze zowel een decentrale als centrale oplossing aan.
Hoe zit het met de archiveringsplicht?
De archiveringsplicht blijft de verantwoordelijkheid van de netbeheerder, die ook bronhouder is van de data. Je bent en blijft dus zelf verantwoordelijk voor de archiveringsplicht.
Bron: n.a.v. binnengekomen vragen en gesprek met het Kadaster
KLIC staat voor Kabels en Leidingen InformatieCentrum en is onderdeel van het Kadaster.